Raskauden aikana koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua raskausdiabetekseen, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys havaitaan myös vähäoireisilla potilailla.

Tulokset julkaistiin American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä, ja niiden perusteella raskausdiabeteksen riski on noin 60 prosenttia suurempi, jos nainen sairastuu koronavirusinfektioon raskauden aikana. Koronavirusinfektio liittyy myös vakavampiin raskausdiabetesoireisiin.

Tutkijat tarkastelivat lisäksi koronavirusinfektion oireiden yhteyttä raskausdiabetesriskiin. Sairastumisriski oli suurempi naisilla, joiden koronavirusinfektio aiheutti selvät koronainfektion oireet, mutta myös oireettomat koronapotilaat olivat suurentuneessa raskausdiabeteksen vaarassa.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat kehottavat lääkäreitä huomioimaan ne hoitaessaan raskaana olevia koronapotilaita.

Tulokset perustuvat 28 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat lähes 800 000 raskaana olevan naisen terveystiedoista. Naisista 16 000 sairastui koronavirusinfektioon raskauden aikana.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Äidin diabetesriskin lisäksi se suurentaa muun muassa sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä.