Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ja niiden aiheuttamat infektiot ovat jopa luultua suurempi terveysongelma ympäri maailmaa. Tuoreen selvityksen perusteella ne aiheuttavat ainakin 1,3 miljoonaa kuolemaa joka vuosi.

Yli 200 maata kattavan selvityksen perusteella luku saattaa olla peräti 5 miljoonaa, jos mukaan lasketaan antibioottiresistenteistä bakteeri-infektioista välillisesti tai todennäköisesti aiheutuvat kuolemat.

Antibioottiresistentit alahengitystieinfektiot, ja etenkin keuhkokuumeet, ovat yleisin kuolinsyy, mutta myös antibioottiresistentti sepsis ja umpilisäketulehdukset ovat yleisiä. Viidesosa antibioottiresistentteihin infektioihin menehtyneistä on alle viisivuotiaita lapsia.

Vastustuskyky kahdelle antibioottien ryhmällä, laajakirjoisille fluorokinoloneille ja beetalaktaamiantibiooteille, selitti noin 70 prosenttia kuolemista. Näitä lääkkeitä käytetään usein vakavien infektioiden hoidossa.

Jos luvut pitävät paikkansa, antibioottiresistentit infektiot ovat suurempia tappajia kuin malaria tai HIV/AIDS, joihin menehtyy noin 640 000 ja 860 000 ihmistä vuosittain.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja kehittyy antibioottien liiallisen ja turhan käytön takia. Suomessa antibioottien käyttö on saatu vähenemään, mutta turhia kuureja määrätään silti liikaa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.